RESEPI AIR ASAM
PENCICAH IKAN BAKAR YANG SUNGGUH SEDAP
Kalau pekena ikan bakar mesti ada air asam buat pencicahnya.
Kalau air asam tak ada, potong cili api, bawang merah dan bawang putih lepas tu
taruh kicap manis pun ok. Tapi ikan bakar lawannya yang afdal mestilah air
asam. Kadang-kadang kita makan ikan bakar di restoran ada masa air asamnya okay
dan ada juga yang tak okay. Kalau dapat air asam yang cair semacam je mulalah
rasa tawar hati nak makan tapi nasi dah terhidang makan ajelah sambil merungut
dalam hati. Nak marah-marah depan rezeki tak elok. Simpan dalam hatilah, lain
kali sure tak akan datang lagi dah. Air asam yang sedap biasanya kita tengok
pun dah tau. Ianya mesti nampak pekat tapi bukanlah pekat sangat. Sedang-sedang
macam tu. Air asam yang pekat dan rasanya yang ada kombinasi masam, manis,
masin dan pedas barulah sedap dibuat pencicah ikan bakar. Selalu kalau aku
makan ikan bakar, air asamnya tak menepati citarasa. Sejak dari itulah aku buat
resepi sendiri. Tokok tambah mana yang patut akhirnya dapatlah air asam yang
menepati citarasa aku sendiri. Hari ni aku nak kongsi resepi air asam yang aku
sendiri rasa sedap.....hehe. Tak ada banyak bezanya dengan air asam biasa cuma
cara olahan dan kuantiti bahan yang kita gunakan akan menentukan kesedapannya.
.
Bahan
1 biji tomato dibelah dua
4 biji bawang merah (bawang kecil ye)
Belacan lebih kurang sebesar sebiji atau sebiji setengah
bawang merah (bakar dulu ya)
Asam jawa sebanyak lebih kurang sebiji tomato saiz sederhana
10 tangkai cili api (nak pedas boleh tambah lagi)
1 tangkai cili merah di potong 2
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air masak ( kalau kurang boleh tambah lagi sikit)
2 biji limau kasturi
Cara
1. Bancuh asam jawa dengan 1 cawan air. Tapis dan ambil
patinya. Tuang ke dalam blender.
2. Masukkan juga ke dalam blender separuh daripada bahagian
tomato yang dibelah dua, 2 biji bawang merah, separuh daripada setangkai cili yang
di potong dua, belacan, gula dan garam. Kemudian kisarlah macam biasa.
3. Dah siap kisar, tuang ke dalam mangkuk. Mayang atau
potong dadu 2 biji baki bawang merah. Separuh tomato yang berbaki tadi potong
ikut suka - dadu boleh hiris pun ok. Baki separuh cili merah hiris halus. Cili
api hiris halus jugak. Satukan semua bahan ini dalam mangkuk tadi. Gaul bagi
bercampur aduk semuanya. Lepas tu perahkan limau kasturi. Kulitnya masukkan
sekali.
4. Rasa dulu. Kalau agak kurang masin tambah garam. Kurang
rasa manisnya tambah gula. Kemudian kacau bagi gula atau garam cair. Kalau
kurang air boleh tambah sikit. Kombinasi rasanya mesti ada rasa masam, manis,
masin dan pedas. Kalau kurang masamnya tambahlah lagi perahan limau kasturi.
5. Kalau air asam ni nak diadikan macam air asam utara
tambahlah dengan 1 sudu besar kerisik kemudian gaul rata. Jadilah ia air asam
utara.
6. Kalau nak tambah bunga kantan pun blh. Hiris halus
kemudian campur dan gaul sebati.
7. Bahan-bahan yang kita kisar tadilah yang membuatkan air asam
ini menjadi pekat. Kalau tidak dikisar, ia akan kelihatan cair dan tidak
menyelerakan. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment